Hout gaat in principe meestal lang mee. Zelfs eeuwenlang zoals men kan zien in historische gebouwen. Hout kan echter niet tegen vocht. Dit kan schimmels veroorzaken en op termijn houtrot veroorzaken.
Schimmels in hout zijn schadelijk als ze ervan leven. Deze schimmels breken de opbouwstoffen van hout af door middel van enzymen. Deze enzymen werken alleen in een waterige omgeving. Hout moet een vochtigheidsgehalte van 22% of hoger hebben om schimmels te laten ontstaan. Door de aantasting met schimmel verliest het hout zijn gewicht en sterkte. Dat is dan wat wij houtrot noemen.
Houtrot wordt onderscheiden in bruinrot en witrot. Bruinrot ontstaat als de schimmels de cellulose in het hout afbreken. Het houd wordt donkerder van kleur, er zitten scheurtjes in en het vervalt tot poeder als men het aanraakt. Witrot ontstaat als de schimmels naast de cellulose ook lignine in het hout afbreken. Het hout ziet er dan meestal lichter en vezelachtig uit. Raakt men het aan dan valt het in vezels uit elkaar.
De oorzaak van hout schimmel
Het voornaamste probleem wat schimmel veroorzaakt is dus vocht. Het is allereerst van belang dat men een woning of gebouw droog houdt. Het vochtgehalte in een woning moet op een redelijk niveau gehouden worden zodat geen schimmels kunnen ontstaan. Ventilatie is hierbij van groot belang.
Schimmel bestrijdingsmiddelen
Schimmels kunnen bestreden worden met bestrijdingsmiddelen. De bestrijdingsmiddelen werken echter alleen voor het hout aan de oppervlakte en ze bevorderen ook het drogingsproces. Vaak zit de schimmel en houtrot dieper in het hout. Men zal dan de aangetaste plekken moeten vervangen door nieuw hout. Voor de zekerheid zal een een klein deel van het aangrenzende niet aangetaste hout hierbij moeten worden meegenomen.
Het blijft dus zaak een woning droog te houden om schimmel en houtrot te voorkomen. Zorg hier onder alle omstandigheden voor en dan zal men weinig last hebben van problemen.